Boilerul pe lemne
Boilerul pe lemne este ideal in cazul incalzirii unor capacitati industriale de apa. Aceasta incalzire se bazeaza pe arderea lemnului si este varianta rudimentara a boilerelor.
Un boiler pe lemne produce apa calda menajera prin arderea lemnului intr-un focar. Caldura provenita de la gazele arse este transferata la apa din dispozitiv care, odata incalzita va fi utilizata la robinet. Boilerele pe lemne au capacitati mari de incalzire.
Boilerul pe lemne este format dintr-o mica soba si boilerul propriu-zis. Dezavantajul acestui tip de boiler este dat de faptul ca apa se incalzeste doar in momentul in care soba functioneaza. Acesta este un produs ce poate fi utilizat doar la anumite perioade de timp.
Cum functioneaza un boiler pe lemne?
Ansamblul este format din 2 componente:
- focarul – cel in care se face focul pentru incalzirea apei
- boilerul – cel in care se acumuleaza apa de incalzire
Caldura provenita de la arderea lemnelor este condusa de gazele de ardere care ies pe langa recipientul boilerului spre cosul de fum.
Un boiler de apa calda pe lemne are 2 racorduri:
- intrare apa rece
- iesire apa calda
La racordul de apa rece se conecteaza sursa de apa, adica hidroforul sau conducta de la retea. Se recomanda utilizarea unui reductor de presiune care sa limiteze presiunea ce intra in boilerul cu lemne.
La aprindere, se pot forma picaturi de condens in camera de ardere. Acest fenomen este normal si inceteaza dupa ce apa din boiler s-a incalzit.