Boilerul termoelectric se diferentiaza de cel electric prin capacitatea sa de functionare, prin folosirea energiei electrice si a agentului termic. Boilerul termoelectric este prevazut cu o rezistenta electrica. In momentul in care boilerul este conectat la curent electric, rezistenta electrica va incepe sa se incalzeasca determinand incalzirea apei din boiler.
Boilerul termoelectric cunoscut si sub denumirea de boiler in serpentina este prevazut cu un termostat care va determina conectarea sau deconectarea rezistentei electrice de la curent electric.
Asigurarea circularii agentului termic in cazul boilerelor termoelectrice, este data de robinetii de pe serpentina de incalzire ai boilerului care trebuie sa fie deschisi. Aerisirea instalatiei de functionare a boilerului se face prin instalarea unui ventilator automat la intrarea in serpentina. Timpul necesar incalzirii apei calde depinde atat de temperatura, cat si de debitul apei inregistrat in sistem.
Pentru o functionare eficienta si sigura termostatul se regleaza la o temperatura maxima de 60 grade C, evitandu-se astfel, supraincalzirea rezistentei electrice si asigurarea unei rezistente si durabilitati ridicate. De asemenea, vor fi evitate pierderile de energie si caldura. Boilerul termoelectric utilizat corespunzator consuma curent electric moderat.
In timpul folosirii boilerului termoelectric, se inchide robinetul de pe serpentine, evitandu-se incalzirea apei din circuitul de incalzire.
In cazul in care boilerul nu va fi utilizat o perioada mai lunga de timp se seteaza termostatul la o valoare situata intre 3 si 11 grade C, astfel incat, dupa ce apa este incalzita la aceasta temperatura, rezistenta electrica se va stinge, iar boilerul nu va mai functiona. In acest fel boilerul va fi protejat de inghet si i se va prelungi durata de viata.