Boilerul este un recipient izolat termic, echipat cu un sistem de incalzire a apei si de stocare a apei calde.

Sistemul de incalzire poate fi prin arderea unui combustibil, de regula lemne, sau prin curent electric. Cum nu exista niciun produs care sa nu consume nimic, sa nu se defecteze niciodata si sa aiba doar avantaje si zero dezavantaje, nici boilerul electric nu este un produs perfect, ci are avantajele si dezavantajele lui, termenul de comparatie fiind microcentrala de apartament.

Avantajele boilerului electric

  • Este usor de instalat;
  • Poate fi instalat in orice camera in care exista o sursa de apa si una de curent electric;
  • Debitul apei este mare;
  • Poate avea diferite marimi, mai mici sau mai mari;
  • Este mai usor de diagnosticat si reparat;
  • Nu prezinta pericole;
  • Ofera siguranta in exploatare;
  • Pretul este mai mic;
  • Durata de viata este mare;
  • Nu are nevoie de tubulatura de evacuare;
  • Randamentul este foarte mare;
  • Mentenanta este usor de realizat

Boiler electric

Boilerele sunt dispozitive apreciate pentru randamentul bun la incalzire, pentru utilizatorii cu necesitati reduse de apa calda si costuri accesibile.

Singurul dezavantaj al boilerelor este faptul ca ofere o anumita cantitate de apa calda deodata. In prezent, aceste aparate sunt utilizate cel mai des in zone izolate sau rurale, unde reteaua de gaz nu exista.

Capacitatea de incalzire

Capacitatea de incalzire a boilerului poate fi mica, medie sau extinsa. Aceasta se refera la ce cantitate totala de apa ofere dispozitivul la o singura sesiune de functionare.

Conventional, un boiler electric este dotat cu o cuva colectoare in interiorul careia elementii electrici transmit caldura apei. Pentru marii consumatori, este indicat un model de boiler electric cu un volum de peste 80 l – 200 l.

Acest dispozitiv trebuie tinut in priza constant, pentru a mentine apa din cuva la o temperatura constanta.

Pentru situatiile in care aparatul este decuplat de la priza in mod constant sau in zona sunt fluctuatii de current, este recomandat un boiler cu o capacitate mica de 30 – 50 l, deoarece acesta va avea nevoie de o perioada de timp mica pentru a incalzi apa.

Indicatorii de performanta

Indicatorii de performanta ai boilerului electric sunt dati de putere si presiune. Puterea de functionare este mentionata in watti (W), iar cu cat este mai mare cu atat va incalzi mai rapid apa din boiler.

Boilerul de mare capacitate ofere cel putin 1500 sau chiar 2000 W. Pentru locuintele de la casa se recomanda un boiler cu presiune mare.

Presiunea de functionare din interiorul cuvei trimite apa cat mai departe de boiler, in functie de necesitatile de apa calda ale locuintei. Indicatorul se masoara in bari sau pascali (kilopascali, megapascali, dupa caz), si cu cat este mai mare, cu atat mai extinsa poate fi distanta intre boiler si robinetul de distributie a apei.

Functionalitatea

Functionalitatea unui boiler are la baza posibilitatile de reglaj si perspectiva utilitara. Toate modelele incorporeaza un termostat boiler care va regla temperatura apei. De preferat este ca acesta sa poata fi reglat manual, astfel incat, proprietarul sa decida personal la ce valori sa fie incalzita apa.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]