[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Centrala termică pe gaz

Spre deosebire de centrala pe combustibil solid, centrala termică cu funcționare pe gaz sau GPL se potrivește foarte bine atât în apartament, cât și într-o casă și nu ocupă mult spațiu, având în general dimensiuni reduse. În plus, e foarte ușor de folosit și de întreținut.

În ceea ce privește prețul, o asemenea centrală poate porni de la aproximativ 2.500 RON (dar e posibil să găsești și mai ieftină) și variază în funcție de capacitatea sa în kW și de funcțiile acesteia.

În funcție de tehnologia folosită

În funcție de tehnologia folosită, centralele se împart în centrale termice în condensare și clasice. De menționat, însă, că centralele clasice nu se mai comercializează în Uniunea Europeană din cauza gradului ridicat de noxe emise în atmosferă.

Principiul centralelor termice în condensare se bazează pe crearea condițiilor pentru condensarea vaporilor din gazele de ardere în zona schimbătorului primar al centralei, în așa fel încât căldura eliberată să poată fi recuperată în agentul primar care circulă prin schimbător. Experții spun că dacă procesul de condensare totală are loc în această zonă, atunci poți fi sigur că ai recuperat din gazele de ardere cam 10-12% din căldura care este produsă de camera de ardere. Asta înseamnă că acest tip de centrală va avea un randament cu aproximativ 10% mai mare decât cele clasice.

Pentru apartamente, în general, sunt preferate variantele care produc apă caldă menajeră, dar există și varianta „doar încălzire”, care poate produce apă caldă menajeră doar dacă este racordată la un boiler cu acumulare (cu serpentină de mare putere, aproximativ 15-20 kW). Spre deosebire de centralele pe gaz, cazanele cu funcționalitate pe combustibil solid produc apă caldă menajeră prin racordarea la un boiler termoelectric sau cu ajutorul unui boiler electric.

Avantajele centralelor termice în condensare:

  • Sunt foarte eficiente. Centralele termice în condensare au o eficiență energetică de aproximativ 110% (acest procent se menține constant în timp) comparativ cu cele clasice, care au un randament maxim de 90-95%.

  • Consum redus. Consumul unei astfel de centrale e cu aproximativ 30% mai mic față de cel al uneia clasice.

  • Durată mai mare de viață. În general, aceste centrale au o durată de viață garantată de minimum 10 ani, iar dacă li se asigură o mentenanță anuală corespunzătoare, vor funcționa fără probleme mulți ani.

  • Eco-friendly. Consumul de energie e foarte mic, iar asta o transformă într-o centrală eco-friendly.

Printre dezavantaje se numără:

  • Costul inițial al instalației (dacă aceasta nu există deja) este foarte ridicat.

  • Prețul. Cu toate că poate fi mai scumpă decât una clasică, prețul poate fi amortizat cu ușurință într-un interval de cel mult doi sau trei ani.

  • Condensul rezultat e destul de mare și necesită scurgere. De asemenea, condensul e ușor acid, deci dacă vorbim de centralele termice care au o capacitate mai mare, atunci randamentul centralei în condensare poate suferi.