Precum stii deja, exista mai multe tipuri de centrale termice, in functie de tipul de combustibil folosit pentru a produce caldura: centrale termice pe gaz, centrale termice electrice, centrale termice pe peleti si centrale termice pe lemne. Fiecare tip de centrala prezinta avantaje si dezavantaje, motiv pentru care trebuie analizate cu atentie caracteristicile fiecarei centrale termice inainte de a face o astfel de achizitie.
Care sunt avantajele unei centrale termice pe lemne?
Pe langa avantajul evident al oricarei centrale termice (acela de a putea creste temperatura in propria locuinta oricand doresti, fara sa depinzi de centrala cartierului sau a blocului), centralele pe lemne prezinta si alte avantaje:
- Spre deosebire de centralele termice pe gaz, centralele termice pe lemne nu au nevoie de autorizatii speciale pentru a putea fi instalate;
- O centrala pe lemne poate fi instalata si in zone unde nu exista retea de gaze naturale;
- Pentru ca au arderile mai incete, centralele termice pe combustibil solid si, in special, centralele termice pe lemne au un randament mai bun decat alte tipuri de centrale termice;
- Centrala pe lemne se poate monta independent sau poate fi conectata la un alt echipament de incalzire;
- Intre avantajele centralei termice pe combustibil solid si, respectiv, pe lemne, se numara si faptul ca acestea sunt de mai multe tipuri si disponibile in mai multe dimensiuni, astfel incat se pot alege centrale termice pe lemne mai mici sau mai mari, in functie de dimensiunile spatiului de incalzit, pentru eficientizarea consumului;
- Unul dintre cele mai importante beneficii ale centralelor termice pe lemne este faptul ca lemnul se gaseste in toate zonele tarii, asadar este usor sa gasesti combustibilul potrivit pentru toate tipurile de centrale pe lemne;
- Printre avantajele gazeificarii se numara si eliberarea de caldura pentru o durata mai mare decat celelalte tipuri de centrale termice.
Care sunt dezavantajele unei centrale termice pe lemne?
In mod natural, centralele termice pe lemne au si cateva dezavantaje:
- Necesita alimentare frecventa – spre deosebire de centralele termice electrice si de centralele termice pe gaz, centralele termice pe lemn au nevoie de alimentare frecventa cu lemne.
- Nu este o varianta tocmai ecologica sau, cum se spune, “prietenoasa cu mediul”: copacii ajung la maturitate in cateva zeci de ani, dar dureaza mai putin de 5 minute sa fie taiati si numai cateva ore ca sa arda. Defrisarile masive sunt o problema in plina expansiune si fiecare dintre noi trebuie sa ajute la schimbarea acestui lucru.
Cat consuma o centrala pe lemne intr-o iarna?
Acest lucru depinde de regimul in care este utilizata, de cat de bine este izolata termic locuinta incalzita cu ajutorul centralei pe lemne si de temperaturile dorite de fiecare utilizator in parte. In medie, consumul de lemne intr-o iarna poate varia intre 12 si 35 de metri cubi.
Inainte de a achizitiona o astfel de centrala termica, este bine sa te consulti cu un specialist in domeniu si sa stii ce volum are locuinta pe care vrei sa o incalzesti (volumul se calculeaza inmultind dimensiunile suprafetei locuintei cu inaltimea acesteia).