Panourile radiante. Sisteme eficiente de incalzire

Panourile radiante sunt un sistem mai nou de incalzire. Aceste panaouri radiaza caldura sub forma de radiatii termice in spectrul infrarosu, au un foarte bun randament de transformare a energiei electrice in energie termica, de circa 50% si sunt considerate surse ecologice si nepoluante de caldura, cu atat mai mult cu cat pot sa fie terminalul unei surse verzi de energie.  Panourile infrarosu au o serie de avantaje clare, dar si cateva dezavantaje.

Principalele avantaje pentru panourile infrarosu

Pot fi montate in orice loc – pe tavan, pe perete, ceea ce permite o maxima libertate de amenajere. Panourile infrarosu sunt ideale pentru incalzirea unor suprafete mari, de genul halelor, spatiilor pentru birouri, a zonelor comerciale, dat fiind faptul ca acestea incalzesc ceea ce “vad”, adica ceea ce se afla in raza lor de actiune si unde incalzirea cu surse conventionale nu este eficienta deoarece ar incalzi inutil un volum foarte mare de aer, implicit cu costuri inutile.

Costurile cu achizitia si montarea panourilor radiante sunt foarte mici in comparatie cu instalarea unui sistem de incalzire cu centrala termica. Instalarea lor dureaza cateva ore, durata de viata este mare, de pana la 10-15 ani si nu necesita intretinere. Nu sunt necesare cosuri, sisteme de admisie de aer sau alte lucrari. Nu au nevoie de avize, nu emit noxe, miros si nu prezinta pericol.

Acest sistem de incalzire cu panourile infrarosu este benefic corpului uman: stimuleaza circulatia sangelui, nu se usuca aerul ceea ce il face favorabil persoanelor hipotensive, celor care sufera de astm bronsic sau afectiuni reumatice.

Principalele dezavantaje pentru panourile infrarosu

Un mare dezavantaj pentru panourile infrarosu, in ceea ce inseamna eficienta de incalzire este costul ridicat pentru energia consumata. Daca pentru incalzirea unei locuinte se folosesc numai panouri infrarosu, costul lunar pentru incalzire este mult mai mare decat incalzirea cu o centrala termica pe lemne sau gaz.

Un alt mare dezavantaj, care trebuie luat in calcul obligatoriu daca alegi acest sistem de incalzire, prin panouri infrarosu este ca in casa trebuie sa existe si sa functioneze si o instalatia clasica de incalzire. Din cauza faptului ca un panou radiant incalzeste numai zona din fata sa, tavanul, peretele pe care este montat si restul peretilor din casa ramane rece ceea ce poate duce la formarea condensului, a igrasiei si genereaza disconfort termic.

Un panou radiant nu incalzeste aerul, ci doar ceea ce “atinge”. Incalzeste mobila, covoarele, pardoseala, care ulterior imprastie caldura in aer.

Au o putere redusa 300-500W, fiecare panou putand sa incalzeasca circa 3-5 mp, ceea ce il face eficient in hol, in baie, in bucatarie sau in camere mici.

Acest sistem de incalzire nu are inertie termica. Se raceste in cateva minute dupa ce este inchis, nu in doua-trei ore cum face un calorifer.