[metaslider id=3871 cssclass=””]

Executam instalatii solare cu panouri solare plane si cu tuburi vidate, sisteme compacte presurizare cu boiler exterior, sisteme solare cu boiler multivalent interior si accesoriile necesare realizarii unei instalatii solare complete.

Instalarea panourilor solare

Panourile solare se monteaza pe acoperis, in zonele expuse soarelui, in directia sud sau sud-vest. Se tine cont ca in acel loc sa fie soare cat mai mult timp pe perioada zilei, sa nu fie umbrite de vegetatie sau cladiri. Metoda de montare a panourilor solare depinde de conditiile de constructie de la fata locului si de dorinta clientului. Unghiul de inclinatie optim pentru montajul panourilor este undeva între 45° si 55°. Din punct de vedere estetic si arhitectural, exista si alte variante de montaj, pe acoperis plan sau tip terasa, pe suporti metalici, magazii, garaje, etc.

Avantajele panourilor solare plane.

Panourile solare plane se remarca prin durata mare de viata (circa 15 ani), debitul mare de agent termic recirculat, respectiv capacitatea de incalzire rapida a boilerului. De asemenea, in cazul aparitiei brumei sau a ghetii, in perioadele reci, panourile solare plane cedeaza o parte din caldura, astfel gheata va fi indepartata complet, pe toata suprafata colectorului.
Panourile plane necesita sisteme de fixare solide, fabricate, de regula, din aluminiu. Accesoriile de fixare pe acoperis pot fi comandatae in functie de constructia acoperisului, plan sau inclinat.
Componenta principala a panoului solar plan este captatorul din cupru (absorber) acoperit cu un strat selectiv. Acesta asigura o captare eficienta a radiatie solare si pierderi reduse prin radiatie termica. Sub absoberul acoperit cu strat selectiv, exista schimbatorul de caldura din cupru sau aluminiu, in forma de harpa sau serpentina, prin care circula fluidul solar, care preia caldura de la absorber. Colecturul solar este acoperit cu sticla solara securizata, rezistenta la grindina. De asemenea, sticla are un continut redus de fier, ceea ce duce la cresterea proprietatilor de transmisie. Carcasa etansa bine izolata.

Avantajele panourilor solare cu tuburi vidate

Colectorii solari cu tuburi vidate au o eficienta ridicata, datorita capacitatii de captare a radiatiei difuze. Astfel, spre deosebire de alte tipuri constructive, tuburile vidate pot functiona cu o eficienta crescuta si atunci cand radiatia solara nu este maxima sau in perioadele cu temperaturi exterioare mai scazute.
Colectorul este compus din mai multe tuburi, ex. 15, 20 sau 30 de tuburi vidate. Vidul din tuburile de sticla asigura o termoizolatie eficienta; se evita pierderile prin convectie dintre tuburile de sticla si captator. Astfel se poate utiliza si o radiatie redusa (difuza).

Componenta instalatiei solare

Instalatiile solare (sistemele solare) pot fi configurate cu 2 sau mai multe panouri solare, statie de pompare echipata cu elemente de siguranta si reglare, automatizare solara, fluid solar (antigel special), vas de expansiune solar si diverse armaturi (clapete de sens, robineti, conectori cu prindere rapida, etc.

Cat costa montajul unui sistem solar ?

Pentru instalarea sistemelor solare pot fi clasificate in functie de tipul constructiv al sistemului solar si conditiile de la fata locului:

sisteme solare compacte cu boiler exterior (presurizate sau nepresurizate); metoda de montaj simpla, costuri reduse ale materialelor utilizate (tevi din cupru sau PPR, timp de instalare redus).
sisteme solare cu boiler interior (in camera tehnica), cu 2 sau mai multe panouri solare si traseu din tevi de cupru si izolatie speciala HT; necesita un traseu de tevi din cupru sau inox flexibil, instalarea componentelor sistemului solar (grup de pompare, automatizare, senzori, vas de expansiune, etc), costurile de manopera se stabilesc in functie de complexitatea montajului, timp de instalare: 1 zi