CE AR TREBUI SĂ ŞTII DESPRE UN PUFFER

Puffer-ul este un rezervor confecţionat din oţel cu pereţii izolaţi şi care este folosit pentru acumularea energiei termice.

PUFFER-ul este ideal de montat în cazul cazanelor pe lemne deoarece acestea nu-şi pot modula puterea.

Cazanele pe lemne produc o cantitate foarte mare de energie în momentul în care arderea lemnului este la intensitate maximă, energie ce nu poate fi consumată în totalitate de o instalaţie fără puffer.

Deci această energie ce nu se consumă se va pierde.

Aici intervine rolul puffer-ului, de a prelua această energie ce nu poate fi consumată şi de a o păstra până pînă cînd instalaţia de încălzire are nevoie de ea.

PUFFER-ele sunt de mai multe feluri:

 • PUFFER fără serpentină ~ sunt cele mai uzuale;
 • PUFFER cu o serpentină ~ serpentina se poate conecta la un panou solar pentru un surplus de anergie;
 • PUFFER cu două serpentine ~ prima serpentină se poate conecta la un panou solar, iar a doua la o centrală electrică sau la o pompă de căldură care funcţioneaza pe tarif diferenţial zi/noapte;
 • PUFFERE TANK-IN-TANK  ~ folosesc pentru încălzire si ACM; pot să fie făra serpentine, cu una sau două serpentine. În vasul din interior avem ACM, iar în cel exterior agent termic.
 • Avantajele utilizarii unui PUFFER corect dimensionat sunt:

      * creşte autonomia de ardere

  Dacă PUFFER–ul este dimensionat corect cu o singură incărcătură de combustibil se poate asigura necesarul de agent termic pentru 1 – 2 zile (în funcţie de temperatura exterioară si de izolarea termică a clădirii).

      * economia de combustibil este de peste 30% faţă de instalatiile fără PUFFER

  Aceasta deoarece cazanul funcţionează in cea mai mare parte a timpului la temperatură nominală pe tur deci la randament maxim;

      * durata de viaţă a cazanului creşte

  Aceasta deoarece cazanul funcţioneaza uniform, deci se minimizeaza depunerile de gudron, funingine şi formarea condensului acid;

      * conectarea mai multor surse de căldură pe acelaşi circuit

  Panou solar conectat la instalaţia de încălzire prin intermediul PUFFER-ului.

  CE AR TREBUI SĂ ŞTII DESPRE UN PUFFER

  Pentru dimensionarea volumului optim al PUFFER–ului ar trebui să se ţină cont de următorii factori:

  * puterea cazanului pe lemne;

  * necesarul termic al locuinţei;

  * necesarul de putere pentru prepararea ACM;

  * dimensiunea spatiului tehnic disponibil (inclusiv uşa de acces) ~ dimensiunele pentru un puffer de 1000 litri (model Aquastic) sunt:

  inălţimea de 2205 mm, diametrul fără izolaţie de 790 mm, iar cu izolaţie 990 mm.

  Un alt factor important pentru dimensionarea PUFFER–ului este diferenţa dintre puterea termică a cazanului şi necesarul termic al locuinţei:

  • dacă diferenţa este mică atunci energia produsă de cazan este folosită aproape în totalitate pentru incălzirea locuinţei nemairămânând energie şi pentru încălzirea PUFFER–ului, deci se monteaza degeaba;
  • dacă diferenţa este mare şi PUFFER-ul este mic atunci puffer-ul şi instalaţia se încălzesc repede, iar diferenţa de energie produsă de cazan până la arderea totală a lemnelor se pierde. De asemenea, PUFFER-ul va suplimenta energia pentru încălzirea locuinţei după stingerea focului o perioadă foarte scurtă;
  • dacă diferenţa este mare şi PUFFER-ul este de asemenea mare atunci ne aflăm în situaţia ideală, pufferul va fi încălzit complet şi va oferi o autonomie foarte mare între două alimentări cu lemne.

  Pentru legarea PUFFER-ului in instalaţie aveţi nevoie de următoarele echipamente pe care le găsiţi în schemele de mai jos: